torstai 11. helmikuuta 2010

Maasta lämpöä

Meille tulee uuteen tupaan ja talliin maalämpö, se on meidän mielestämme ainut oikea ratkaisu. Putki saadaan vetää talon ja ranta-alueen väliselle pellolle ja vaikka sen laitto ja tekniikka maksavatkin reilusti niin on se niin mahtavan huoltovapaa. Tässä kun ollaan nyt 15 vuotta sinnitelty ensin turpeen ja sitten pelletin kanssa niin tuntuu taivaalliselta siirtyä johonkin noin yksinkertaiseen tekniikkaan. Onhan se Timo jo noita pellettejä ennättänyt pannuhuoneeseen kärrätä eräänkin kottikärryllisen, milloin räntäsateessa ja milloin auringonpaahteessa... Ja joskus on vähän siinä ja siinä että saako niitä edes silloin kun tarvii, ja etenkin että jos saa niin mihin hintaan.

Varaava takka tietenkin laitetaan myös, nyt vain pitäisi päättää, että laitetaanko siihen leivinuuni myös vai ei. Itse olisin kovasti leivinuunin kannalla, luulisin minulla olevan sille käyttöä. Miten kotoista olisi pyhäaamuna laittaa sinne vaikka ohraryynipuuro muhimaan tai karjalanpaistia saviastiassa, jammi jammi! Mutta isäntä epäilee, että kannattaako kumminkaan. Ja toisaalta, kuka kieltää tavallisen tulipesän käyttöä leivinuunina? Olisihan se säästöä sekin. Ja sitähän tässä köyhä tarvii.

Saunaan tulee sähkökiuas. Hormin paikka olisi ollut liian hankala sijoittaa niin, että saunaankin olisi tulipesä saatu, eikä me varmaan sitä olisi haluttukaan. Eiköhän se riitä että takkaan pääsee tulia virittelemään ja kiroilemaan, että vetääkö se hormi tänään vai ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti