keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Juttuja Pyhävuorelta

Pyhävuorelta on komeat näkymät Lappajärvelle.
Pyhävuorella pitää käydä ihailemassa maisemia vähintään pari kertaa vuodessa. Yleensä otetaan makkarat mukaan ja paistetaan ne nuotiolla, kierrellään lukemassa kyltit joissa kerrotaan hauskoja ja kamaliakin tarinoita Pyhävuoresta ja joka kerta muistetaan kätkeä rahamäntyyn kolikko pahaa torjumaan. Ja joka kerta myös huokaistaan, että kuinka täällä ei tule käytyä useammin, kun asutaan näin lähellä...

Erakon asumus. Aika kolkkoa olisi täällä talvensa viettää...
Jaakko Reipakan erakkomaja
Vielä 1920-luvulla asusti Koskenvarrelta kotoisin oleva Reipakan Jaakko (3.10.1855-28.10.1932) tässä kivimajassa kesäisin. Jaakko oli nuorena miehenä mennyt Maija-vaimonsa kanssa siirtolaisena Amerikkaan, mutta palannut yksin takaisin ja asettunut Pyhävuoren rinteeseen asumaan. Jaakko oli voimakas persoonallisuus, hyvät ystävät veivät lopulta Jaakon Kurejoen vanhainkotiin parempaan suojaan.

Tällä alttarilla pirkkalaiset
uhrasivat jumalilleen lappalaisten lapsia.

Uhrikivi
Vanha kansa piti Pyhävuorta jumalille pyhitettynä paikkana, minne eivät trullitkaan tohtineet mennä. Siihen aikaan kun pirkkalaisilla oli kuninkaan myöntämä yksinoikeus lappalaisten verottamiseen 1200-luvulta lähtien Ähtävänjoen kulkureitti muodosti heidän päätiensä Hämeestä Lappajärvelle ja edelleen kaukaiseen pohjaan. Tällöin Pyhävuoren seudut olivat pirkkalaisten päällikön Matti Kurjen tärkeitä etappialueita. Siitä ajasta ovat muistona paikannimet Pirkkalanlahti ja Kurejoki (Kurjenjoki). Anttilan rannassa Kurejoella ovat sijainneet Matti Kurjen varastoaitat.

Pyhävuorella on sylen kokoisella alustalla kallionjärkäle pyhänä jumalten laittamana alttarina. Sen juurella paloi ikuinen uhrituli. Tällä alttarilla pirkkalaiset uhrasivat jumalilleen lappalaisten lapsia.
Lappajärvi ympäristöineen muodosti vielä siihen aikaan lappalaisasutuksen suuren keskuksen. Sadat lapinrauniot seudulla ovat muistona siitä lapinkansasta, joka eli täällä kivikauden ihmisen elämää.

Vuorella sijaitsee myös uhrilähde, jonne on uhrattu paljon rahaa metsästysonnen takaamiseksi. Lähde sijaitsee vuorenhuipulta Vimpelin Viitaniemen talon suuntaan.

Seuraavassa postauksessa kerron vielä Pyhävuoren peikoista... 

3 kommenttia:

 1. Ajan joka kesä Pyhävuoren ohi ja ajattelen, että tuolla pitäisi mennä käymään. Ensi kesänä sitten ihan varmasti. Lähdetkö oppaaksi.

  Blogissani on sinulle vähän aurinkoa sinne synkkään syksyyn. Käyppäs kurkkaamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta, otetaan ilolla vastaan, täytynee miettiä vastauksia yön yli ;D

   Ja lähden oppaaksi Pyhikselle tosi mielelläni, paistetaan vaikka tikkupullat siellä ja muistellaan menneitä!

   Poista
 2. Teidänkö tulipaikkojen jäänteitä siellä vuorella olikin?

  VastaaPoista